dimecres, 16 d’octubre del 2013

Tot allò que has de saber sobre torrades i cremes agrícoles

Com sabeu, a les Illes Balears hi ha un alt perill d'incendi com a conseqüència de les característiques climàtiques que tenim. Per aquest motiu, hi ha un període dins l'any a on es posen més restriccions a l'hora de fer un foc, ja sigui per fer un crema de rostoll com per anar a torrar a les àrees recreatives.

Aquest període de màxim risc coincideix amb els mesos més secs, normalment de l'1 de maig fins el 15 d'octubre. El que vol dir que avui, dia 16, les restriccions per fer foc tornen un poc més permissives. Us ho contam a continuació:

Torrades

A partir d'avui, ja es poden encendre els fogons habilitats a les zones recreatives del Govern. Heu de tenir en compte les normes d'ús, i que només es pot fer foc a les àrees que estiguin equipades amb fogons d'obra.

Podeu consultar la llista d'àrees recreatives i els seus equipaments a través d'aquest enllaç.

Crema de rostolls

Quant a les cremes agrícoles s'han de tenir en compte una sèrie de condicions. En primer lloc saber si heu de fer el foc a sòl urbà o rústic. Si és urbà, les competències són de l'Ajuntament i els heu de telefonar per confirmar si podeu fer el foc. 

La Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori és qui té les competències a sòl rústic, el qual pot ser agrícola (terrenys llaurats) o forestal. A partir d'avui, només s'ha de demanar autorització per encendre foc a les zones forestals. En aquest cas, si telefonau al Punt d'Informació Ambiental (tel. gratuït 900 15 16 17) us donarem el telèfon de l'Agent de Medi Ambient (AMA) del vostre municipi que us farà una visita i us signarà allà mateix una autorització. En el cas de zones agrícoles, aquest pas no és necessari. 

Això sí, SEMPRE, necessiteu o no un permís de la Conselleria, abans d'encendre el foc heu de telefonar al 112 per donar avís de la crema. Allà us demanaran el polígon i parcel·la de la vostra finca.

En resum (aplicable del 16 d'octubre fins al 30 d'abril):
  • Sòl urbà: Competències de l'Ajuntament.
  • Sòl rústic: Competències de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori.
    • Terreny rústic agrícola: No cal demanar permís. Només donar avís al 112.
    • Terreny rústic forestal: Cal demanar permís a la Conselleria. Heu de telefonar al Punt d'Informació Ambiental (900 15 16 17) on us facilitarem el telèfon i la disponibilitat de l'AMA del vostre municipi. El dia de la crema s'ha de donar avís al 112.
Per a més informació podeu consultar la pàgina del Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada