dissabte, 9 de novembre del 2013

Ja ha començat la segona fase de recuperació: la reforestació

Avui hem començat les tasques de reforestació amb els voluntaris de Tot(s) per sa Serra! a Andratx. Unes 70 persones de tota la illa de Mallorca, entre ells alumnes del Centro de Enseñanza Superior Alberta Giménez (CESAG) i Escoltes de Binissalem, han oferit el seu temps i esforç per plantar pins, ullastres i mates al terreny situat entre la Finca de sa Gramola i la de Es Rajolí (al km 106 de la carretera Andratx-Estellenc).

Ara, quan les temperatures han baixat i han començat les primeres pluges de tardor és el moment per començar a plantar, quan les possibilitats de supervivència d'aquests exemplars serà major.

La reforestació s'ha dut a terme a un terreny a on no es preveia una bona regeneració natural per la falta de arbres madurs inicials i una forta pendent.

Primera jornada de reforestació

En un primer moment, el grup de voluntaris s'ha reunit amb el tècnic de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori qui ha explicat les tasques que es farien i ha donat les indicacions necessàries per fer la feina correctament.


La reforestació s'ha fet tenint en compte que per cada 3 pins, es plantarien 2 ullastres i 1 mata, i totes elles a una distància aproximada de 2 metres. Malgrat pugui parèixer una densitat molt alta s'ha de contemplar la possibilitat de que no tots els exemplars sobrevisquin.

Com plantam? 

S'ha de fer un forat d'uns 30x30cm, col·locar el planter i cobrir-lo amb la terra ja fluixa. Compactar aquesta terra de manera que la planta quedi ben fixada i no quedin bosses d'aire.


Una vegada fet això, s'ha de col·locar un protector plàstic al voltant, que es fixa amb una estaca de fusta. El motiu? Protegir la planta de les condicions meteorològiques i sobre tot de la predació de les cabres.

Així mateix, és convenient crear una micro-conca per afavorir la retenció d'aigua de pluja. En aquest cas, s'han fet petites terrassetes amb pedres per compensar el pendent del terreny, com podeu veure a la imatge.


S'havien dut uns 600 exemplars de planta forestal procedent del viver de Menut, i s'han plantat la gran majoria!

Cal assenyalar una gran tasca de coordinació per part de l'Ajuntament d'Andratx i Protecció Civil: Material, vestuari, berenar, i supervisió constant durant la jornada.

I per acabar, foto dels protagonistes: els voluntaris:



Cada dissabte de 9.00 a 14.00 hores, fins el proper dia 14 de desembre, es faran jornades de voluntariat amb la intenció de reforestar una superfície aproximada de 7 hectàrees. Si estau estau interessats en participar, cada setmana us podreu apuntar a través del següent formulariFormulari d'inscripció.

Per a més informació, podeu consultar la web: http://totspersaserra.caib.es (apartat Voluntariat) o telefonar al Punt d'Informació Ambiental (telèfon gratuït 900 15 16 17).

Una vegada més, gràcies a tots per la vostra col·laboració!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada